9,5

Vergunning voor tuinhuis of schuur

Welke afmetingen zijn vergunningsvrij?

U ziet ‘m al helemaal verrijzen in uw achtertuin: een prachtig tuinhuis op maat waarin u dag na dag de ruimte krijgt voor absolute focus. Natuurlijk heeft zo’n nieuwe schuur of tuinkamer letterlijk en figuurlijk nogal wat voeten in de aarde. Maar hoe zit het met de vergunning voor het tuinhuis?

 

In welke gevallen moet u een vergunning aanvragen voor een tuinhuis en in welke gevallen is dit niet nodig? In dit blog leggen we het u graag uit. In veel gevallen hoeft u gelukkig geen omgevingsvergunning aan te vragen en mag u het tuinhuis vergunningsvrij bouwen. Mocht u wel een vergunning nodig hebben, dan kunnen wij alle documenten aanleveren die nodig zijn om de aanvraag in te dienen. Dat is voor u prettig.

Gastenverblijf GAEV detail 2 -desk

 

Tuinhuis bouwen zonder vergunning

Het goede nieuws is dat u in de meeste gevallen geen vergunning nodig heeft voor een tuinhuis of schuur. Wel zijn er regels verbonden aan onder meer de afmetingen van het tuinhuis. De overheid heeft een brochure opgesteld waarin duidelijk wordt hoe de regels in elkaar steken. Omdat het best wat leeswerk is, zetten we de belangrijkste aandachtspunten voor u onder elkaar. Uiteraard kunt u  alle voorschriften rond omgevingsvergunningenvoor het bouwen van tuinhuizen ook zelf rustig nalezen.

 

Regels vergunningsvrij bouwen

U heeft geen vergunning nodig voor uw tuinhuis of schuur wanneer u aan een aantal regels voldoet. In de volgende gevallen mag u uw tuinhuis of schuur vergunningsvrij bouwen:

 • Voor een veranda aanbouw van maximaal 40 vierkante meter oppervlakte per woning; Houd wel rekening met meldingsplicht. 
 • Wanneer uw vrijstaande bijgebouwen kleiner is dan 40 vierkante meter; Er geldt een maximum van 40 vierkante meter per woning, ook al eerder geplaatste gebouwen worden hierbij meegerekend;
 • Het hoogste punt van het bijgebouw mag niet hoger zijn dan 3,5 meter;
 • Het bijgebouw moet volledig binnen een straal van 30 meter van de woning opgetrokken worden;
 • In de zijtuin moet het bijgebouw 3 meter van de perceelgrens blijven;
 • In de achtertuin moet het bijgebouw 1 meter van de perceelgrens blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelgrens gebouwd worden zonder de bestaande scheidingsmuur te wijzigen;
 • Het bijgebouw mag geen permanente woonfunctie bekleden;
 • Informeer altijd bij de gemeente.

GAEV uitgelicht

 

Afmetingen tuinhuis zonder vergunning: maximale bebouwingsruimte

U mag niet zomaar uw hele achtertuin volbouwen. Daarom zijn er regels voor de maximale afmetingen van uw tuinhuis of schuur. We spreken dan over de bebouwingsruimte van de tuin. Dat is het gebied in uw tuin waarop u vrij mag bouwen. De bebouwingsruimte van een achtertuin is maximaal 40 vierkante meter per woning aan vrijstaande bijgebouwen. Ook voor een veranda aanbouw geldt deze regel.

 

Tuinhuis bouwen vergunning nodig

In sommige gevallen heeft u wel een bouwvergunning nodig voor uw schuur of tuinhuis. De regels die hiervoor gelden, vinden vaak hun oorsprong in het bestemmingsplan of in het feit dat de omgeving niet te vol mag worden. Ook mag de openbare ruimte niet gehinderd worden door de afmetingen van uw tuinhuis.

GAEV thuisgym - desk

 

Wel een vergunning nodig

In de volgende gevallen heeft u wel een vergunning nodig voor uw tuinhuis of schuur:

 • wanneer u in de voortuin wilt gaan bouwen;
 • wanneer het tuinhuis groter of hoger wordt dan wat toegestaan is volgens de voorschriften;
 • wanneer het tuinhuis geen ondergeschikte functie krijgt aan het hoofdgebouw (maar bijvoorbeeld permanent bewoond gaat worden).

Bouwvoorschriften tuinhuis

De afstand van uw tuinhuis tot het perceel van de buren is een belangrijke factor die meespeelt bij het bouwen van een bijgebouw. Zo moet een tuinhuis 3 meter weg staan van de perceelgrens wanneer deze wordt gebouwd in een zijtuin en moet het bouwwerk op meer dan 1 meter afstand staan van de perceelgrens wanneer deze wordt gebouwd in de achtertuin. Verder moet u de welstand niet uit het oog verliezen. Dat betekent dat het gebouw niet in strijd mag zijn met redelijke uiterlijke eisen. Dat zit met een tuinhuis natuurlijk wel goed. Het is altijd verstandig om uw buren in te lichten over uw bouwplannen, zodat niemand voor verrassingen komt te staan. U vindt meer informatie over de vergunningsplicht bij bouwen op de website van de overheid.

Home gaev - desk

 

Vergunningplicht in verschillende gemeenten

Ten slotte willen we u wijzen op het feit dat de vergunningplicht per gemeente kan verschillen. Waar u in Brussel mogelijk vrij kunt bouwen, heeft u in Antwerpen wellicht in dezelfde situatie een vergunning nodig. Als u benieuwd bent naar de exacte bouwvoorschriften, raden wij aan om contact op te nemen met uw gemeente.

 

Advies over vergunningen

We hopen dat u nu een gegronde inschatting kunt maken van het feit of u wel of geen vergunning nodig heeft bij de bouw van uw tuinhuis of schuur. Het spreekt voor zich dat wij u graag helpen met al uw vragen rond bouwvergunningen voor bijgebouwen. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

 

Download nu 5 tips van Bronkhorst

5x dingen om niet te vergeten tijdens uw oriëntatie naar een bijgebouw

Ontvang de tips
Wellicht ook interessant voor u
Brochure mockup Bronkhorst
95 pagina's inspiratie

Brochure aanvragen

Bij het creëren van uw ideale bijgebouw is inspiratie geen overbodige luxe. Onze brochure staat vol unieke ideeën, uitvoeringen en ontwerpen.

Ontvang de brochure